U četvrtak, 16. siječnja 2020. studentice i studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Diplomskog studija „Ekonomska politika i regionalni razvitak“, kolegij Upravljanje projektnim ciklusom, u pratnji mentora izv.prof.dr.sc Dražena Ćućića, posjetili su JU Županijsku razvojnu agenciju Osječko-baranjske županije i Informacijski centar Europe Direct Osijek.

 

Nakon uvodnog predstavljanja djelokruga rada i organizacije razvojne agencije, teme o kojima smo razgovarali su razvojni prioriteti, EU fondovi i mogućnosti financiranja projekata, a predstavljeni su i pojedini EU projekti u kojima sudjeluju subjekti s područja Osječko-baranjske županije.

 

Studentima je predstavljen i Informacijski centar Europe Direct Osijek te informacije o mogućnostima za mlade u sklopu različitih EU programa kao što su Erasmus+, Europske snage solidarnosti, Erasmus za poduzetnike početnike.

 

 

JU Županijska razvojna agencija OBŽ organizira predavanje na temu razvojni prioriteti, EU fondovi, priprema i provedba projekata, primjeri EU projekata koji se provode na području Osječko-baranjske županije.

 

Predavanje će se održati 16. siječnja 2020. u terminu od 12 do 14 sati u prostorijama JU Županijske razvojne agencije OBŽ, Radićeva 4, Osijek.

 

Osnovni cilj predavanja je upoznavanje potencijalnih korisnika s europskim fondovima, mogućnostima i prilikama koje im oni pružaju, a naglasak će biti na aktualnim EU natječajima i onima koji se očekuju u okviru financijske perspektive 2014-2020.

 

U Tehničkoj školi “Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu 13. prosinca održana je završna konferencija projekta “ES GEES – Education for Sustainability – Green and Energy Efficient Schools”.

 

Projekt je započeo s implementacijom 15. srpnja 2017. godine, a završava se 14. siječnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.395.189,70 €. Nosilac projekta je Grad Osijek, a partneri na projektu su Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Obnovljivi izvori energije d.o.o. Osijek, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“ Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

 

Ciljevi ES - GEES projekta su povećanje energetske efikasnosti (EE) putem energetske obnove škola u obje zemlje, primjena obnovljivih izvora energije (OIE), te povećanje znanja o EE i OIE u prekograničnom području.

 

U okviru projekta, provedena je zadnja faza energetske rekonstrukcije Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ u Osijeku i započela je energetska rekonstrukcija Tehničke škole „Mileva Marić-Ajnštajn“ u Novom Sadu. 

 

 

Više možete pročitati na poveznici

 

U sklopu projeketa Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije 9.12.2019. započela je edukacija za Auto Cad operatera.

 

Edukaciju će izvoditi Pučko otvoreno učilište Algebra, a očekivano trajanje edukacije je 3 mjeseca. Pohađat će ju 10 nezaposlenih osoba s područja Osječko – baranjske županije koji će završetkom ove edukacije steći veću konkurentnost na tržištu rada.

 

 

 

U četvrtak 5.12.2019. u prostorijama učilišta Studium u Osijeku započela je edukacija pod nazivom Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ica starijih i nemoćnih osoba. Edukacija je u potpunosti financirana projektom PARTNER NET II kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije.

 

Osposobljavanje će pohađati 20 nezaposlenih žena s područja Osječko – baranjske županije, a pred njima je 500 sati edukacije koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela te završna provjera stečenih znanja i vještina po završetku edukacije.

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 27. studenog 2019. godine, s početkom u 10,00 sati, u Županijskoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2, održana je sjednica Vijeća Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Osječko-baranjske županije.


Na sjednici su bili predstavnici 21 od ukupno 36 članova Vijeća, koji su raspravljali o aktivnostima koje se planiraju provoditi u 2020. godini s ciljem da Lokalno partnerstvo za zapošljavanje bude što učinkovitije te tako doprinese rastu zaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji.

 

 

 

 

U srijedu 27.11.2019. u Osijeku je započela edukacija pod nazivom „Program osposobljavanja za poslove menadžera za izradu i provedbu EU projekata“.


Edukacija je to u sklopu projekta „Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II“ kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

 

Samu edukaciju pružati će Pučko otvoreno učilište Obris, a polaznike nakon 125 sati edukacije čeka završni ispit na kojem će samostalno prezentirati stvarni projektni prijedlog kojeg su izradili uz pomoć novostečenih znanja i vještina.
Ovo je prva grupa edukacije koja se trenutno provodi iz projekta „Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II“.

 

Za početak prosinca zakazane su i ugovorene još dvije grupe edukacija - „Program osposobljavanja za poslove Cad operatera“ i „Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ice starijih i nemoćnih osoba“.
Svakako je važno za napomenuti kako su svi polaznici ove edukacije visoko obrazovane nezaposlene osobe koje će polazeći ovu edukaciju steći veću konkurentnost na tržištu rada.

 

 

 

 

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojoj ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, osigurava provođenje vrednovanja programa tijekom programskog razdoblja u skladu s važećim Planom vrednovanja.


Vrednovanje učinkovitosti, djelotvornosti i učinka pomoći iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, nužno je kako bi se poboljšala kvaliteta koncepta i provedbe programa te utvrdio njegov učinak u odnosu na ciljeve strategije Unije za pametan, održiv i uključiv rast.


Kroz postupke vrednovanja Ministarstvo prikuplja pouzdane informacije temeljem kojih može ocijeniti djelotvornost provedbe Operativnog programa i njegovu relevantnost u odnosu na društveno-gospodarske okolnosti temeljem kojih može utvrditi postižu li se uloženim sredstvima očekivani ciljevi i rezultati predviđeni Programom.


Uspješnost provedbe Operativnog programa uvelike ovisi o projektima odabranim za sufinanciranje, stoga je Ministarstvo, kao jedno od prvih vrednovanja, pokrenulo upravo vrednovanje sustava odabira projekata, primjene kriterija odabira i poštivanja horizontalnih načela, uključujući postupke izravne dodjele bespovratnih sredstava. Vrednovanje je obuhvatilo sve Prioritetne osi Operativnog programa, tj. postupak odabira projekata vrednovan je u svim Prioritetnim osima.


Primarni cilj vrednovanja bio je utvrditi osigurava li uspostavljeni sustav odabira projekata, uključujući primjenu odgovarajućih kriterija odabira projekata, da se u okviru provedbe Operativnog programa odabiru odgovarajući projekti koji su u skladu s njegovim specifičnim ciljevima i koji na najbolji način doprinose postizanju predviđenih rezultata programa.


Vrednovanje je proveo tim nezavisnih stručnjaka (Zajednica ponuditelja Ecorys Hrvatska d.o.o., Ecorys South East Europe Ltd. i Instituta za razvoj i međunarodne odnose) uz korištenje sljedećih najvažnijih metoda i alata: analiza prikupljenih dokumenata, dubinska analiza na uzorku 34 odabrana poziva, Internet anketa i intervjui s ključnim dionicima.

 

 

Više o provedbi vrednovanja programa možete pročitati na poveznicama: 

 

   Dokument 1     i    Pregled ključnih značajki vrednovanja za korisnike

 

 

Stranica 1 od 24

Ured Osijek

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije

Stjepana Radića 4

31000 Osijek

Hrvatska

Tel: +385 31 221 840

Fax: +385 31 221 841

email: regija@obz.hr

web: www.zra.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

Ured Bruxelles

Public Institution Development agency of Osijek-Baranja County
Rue Montoyer 18/b
1000 Bruxelles
Belgium
Tel: ++32 2 230 6733
email:  regija@obz.hr
web: www.slavonija.hr/eu
Working hours from Monday to Friday 9AM - 5PM

Društvene mreže

Glavne aktivnosti Agencije su pružanje tehničke i savjetodavne potpore u programima međunarodne i regionalne suradnje

Top