U sklopu projeketa Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije 9.12.2019. započela je edukacija za Auto Cad operatera.

 

Edukaciju će izvoditi Pučko otvoreno učilište Algebra, a očekivano trajanje edukacije je 3 mjeseca. Pohađat će ju 10 nezaposlenih osoba s područja Osječko – baranjske županije koji će završetkom ove edukacije steći veću konkurentnost na tržištu rada.

 

 

 

U četvrtak 5.12.2019. u prostorijama učilišta Studium u Osijeku započela je edukacija pod nazivom Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ica starijih i nemoćnih osoba. Edukacija je u potpunosti financirana projektom PARTNER NET II kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije.

 

Osposobljavanje će pohađati 20 nezaposlenih žena s područja Osječko – baranjske županije, a pred njima je 500 sati edukacije koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela te završna provjera stečenih znanja i vještina po završetku edukacije.

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 27. studenog 2019. godine, s početkom u 10,00 sati, u Županijskoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2, održana je sjednica Vijeća Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Osječko-baranjske županije.


Na sjednici su bili predstavnici 21 od ukupno 36 članova Vijeća, koji su raspravljali o aktivnostima koje se planiraju provoditi u 2020. godini s ciljem da Lokalno partnerstvo za zapošljavanje bude što učinkovitije te tako doprinese rastu zaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji.

 

 

 

 

U srijedu 27.11.2019. u Osijeku je započela edukacija pod nazivom „Program osposobljavanja za poslove menadžera za izradu i provedbu EU projekata“.


Edukacija je to u sklopu projekta „Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II“ kojeg provodi Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

 

Samu edukaciju pružati će Pučko otvoreno učilište Obris, a polaznike nakon 125 sati edukacije čeka završni ispit na kojem će samostalno prezentirati stvarni projektni prijedlog kojeg su izradili uz pomoć novostečenih znanja i vještina.
Ovo je prva grupa edukacije koja se trenutno provodi iz projekta „Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja - PARTNER NET II“.

 

Za početak prosinca zakazane su i ugovorene još dvije grupe edukacija - „Program osposobljavanja za poslove Cad operatera“ i „Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ice starijih i nemoćnih osoba“.
Svakako je važno za napomenuti kako su svi polaznici ove edukacije visoko obrazovane nezaposlene osobe koje će polazeći ovu edukaciju steći veću konkurentnost na tržištu rada.

 

 

 

 

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojoj ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, osigurava provođenje vrednovanja programa tijekom programskog razdoblja u skladu s važećim Planom vrednovanja.


Vrednovanje učinkovitosti, djelotvornosti i učinka pomoći iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, nužno je kako bi se poboljšala kvaliteta koncepta i provedbe programa te utvrdio njegov učinak u odnosu na ciljeve strategije Unije za pametan, održiv i uključiv rast.


Kroz postupke vrednovanja Ministarstvo prikuplja pouzdane informacije temeljem kojih može ocijeniti djelotvornost provedbe Operativnog programa i njegovu relevantnost u odnosu na društveno-gospodarske okolnosti temeljem kojih može utvrditi postižu li se uloženim sredstvima očekivani ciljevi i rezultati predviđeni Programom.


Uspješnost provedbe Operativnog programa uvelike ovisi o projektima odabranim za sufinanciranje, stoga je Ministarstvo, kao jedno od prvih vrednovanja, pokrenulo upravo vrednovanje sustava odabira projekata, primjene kriterija odabira i poštivanja horizontalnih načela, uključujući postupke izravne dodjele bespovratnih sredstava. Vrednovanje je obuhvatilo sve Prioritetne osi Operativnog programa, tj. postupak odabira projekata vrednovan je u svim Prioritetnim osima.


Primarni cilj vrednovanja bio je utvrditi osigurava li uspostavljeni sustav odabira projekata, uključujući primjenu odgovarajućih kriterija odabira projekata, da se u okviru provedbe Operativnog programa odabiru odgovarajući projekti koji su u skladu s njegovim specifičnim ciljevima i koji na najbolji način doprinose postizanju predviđenih rezultata programa.


Vrednovanje je proveo tim nezavisnih stručnjaka (Zajednica ponuditelja Ecorys Hrvatska d.o.o., Ecorys South East Europe Ltd. i Instituta za razvoj i međunarodne odnose) uz korištenje sljedećih najvažnijih metoda i alata: analiza prikupljenih dokumenata, dubinska analiza na uzorku 34 odabrana poziva, Internet anketa i intervjui s ključnim dionicima.

 

 

Više o provedbi vrednovanja programa možete pročitati na poveznicama: 

 

   Dokument 1     i    Pregled ključnih značajki vrednovanja za korisnike

 

 

 

JU Županijska razvojna agencija OBŽ organizira predavanje na temu razvojni prioriteti, EU fondovi, priprema i provedba projekata, primjeri EU projekata koji se provode na području Osječko-baranjske županije.

 

Predavanje će se održati 26. studenog 2019. u terminu od 12 do 14 sati u prostorijama JU Županijske razvojne agencije OBŽ, Radićeva 4, Osijek.

 

Osnovni cilj predavanja je upoznavanje potencijalnih korisnika s europskim fondovima, mogućnostima i prilikama koje im oni pružaju, a naglasak će biti na aktualnim EU natječajima i onima koji se očekuju u okviru financijske perspektive 2014-2020.

 

   26. studenog 2019., u sklopu projekta pod nazivom „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, studenti udruge ERUDIO Ekonomskog fakulteta u Osijeku posjetili su JU Županijsku razvojnu agenciju Osječko-baranjske županije.

 

Studentima smo predstavili rad JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, razgovarali smo o fondovima Europske unije te o pojedinim EU projektima u koje su uključeni subjekti s područja naše županije, a predstavljene su i aktivnosti Informacijskog centra Europe Direct Osijek.

 

Projekt „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije namijenjen je studentskoj populaciji, odnosno studentskim udrugama i neformalnim grupama studenata. Cilj projekta je informiranje i edukacija studentske populacije o svim aspektima korištenja fondova Europske unije. Projekt obuhvaća provedbu različitih informativnih i edukativnih aktivnosti među kojima su predavanja, radionice, natjecanja i različita druga događanja.

  FiscalNote je 19. studenoga 2019. u Briselu održao radni ručak s panelom stručnjaka koji je raspravljao o tome što nova Agenda znači za korporacije i organizacije, iz perspektive trgovine i odnosa s vladom. Bila je to izvrsna prilika za učenje i umrežavanje. Istaknuti panelisti: Brian Fox, potpredsjednik tima za odnose s vladom EMEA-e u JP Morgan; Barbara Wynne, direktorica agencije Accenture za odnose s vladom EU; Molly Montgomery, potpredsjednica europske prakse Albright Stonebridge Group, bivša savjetnica Bijele kuće za Europu i Euroaziju.Istog dana održana je i Večernja rasprava o pitanju certificiranja kibernetičke sigurnosti u EU-u kao primarnom sredstvu za ublažavanje cyber rizika u Europi. Panelisti: Jean-François Junger, zamjenik voditelja odjela, tehnologija kibernetičke sigurnosti i izgradnja kapaciteta, Europska komisija; gđa. Tamara Tafra , Savjetnik za kibernetička pitanja, stalno predstavništvo Republike Hrvatske; Jon France, šef industrijske sigurnosti, tehnologije, GSMA; profesor Chris Mitchell, odjel za informacijsku sigurnost, Royal Holloway, sveučilište u Londonu.
Uvodnu riječ održala je dr. Boutheina Chetali, viši stručnjak za sigurnost i certificiranje, Huawei. Raspravu je moderirao Paolo Grassia, direktor javne politike ETNO-a.
U posljednje tri godine, institucije EU-a postupno su povećale svoju usredotočenost na pitanje kibernetičke sigurnosti i zahtjeva za cyber-sigurnošću. Ovaj je proces kulminirao ove godine donošenjem Zakona o kibernetičkoj sigurnosti.


Prijevoz je društvu donio obilje koristi, osiguravajući radna mjesta, povezivanje ljudi i kretanje robe. Sada se mora suočiti sa svojim sljedećim izazovom: smanjiti emisiju stakleničkih plinova.
Sektor - od automobila do aviona, brodova do teških teretnih vozila - predstavlja značajan dio ekonomije EU i morat će proći kroz veliku transformaciju kako bi se smanjile njegove emisije dok Europa krene ka modernom gospodarstvu s niskim udjelom ugljika. Električna energija je samo jedna od mogućnosti. Postoji niz drugih alternativa, poput biogoriva, vodika, E-goriva i plina.


20. studenog održan je EUROACTIV Forum dionika na kojem se raspravljalo o budućnosti mobilnosti u zelenijem kontekstu.

 

Stranica 1 od 24

Ured Osijek

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije

Stjepana Radića 4

31000 Osijek

Hrvatska

Tel: +385 31 221 840

Fax: +385 31 221 841

email: regija@obz.hr

web: www.zra.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

Ured Bruxelles

Public Institution Development agency of Osijek-Baranja County
Rue Montoyer 18/b
1000 Bruxelles
Belgium
Tel: ++32 2 230 6733
email:  regija@obz.hr
web: www.slavonija.hr/eu
Working hours from Monday to Friday 9AM - 5PM

Društvene mreže

Glavne aktivnosti Agencije su pružanje tehničke i savjetodavne potpore u programima međunarodne i regionalne suradnje

Top