Hrvatska puno ulaže i radi na vlastitoj cloud platformi.

U skladu s konceptom digitalnog suvereniteta Hrvatska se odlučila na izgradnju vlastite cloud platforme kroz uspostavu Centra dijeljenih usluga (CDU) reguliranog u Uredbi o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu.

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije također postaje dio CDU-a sa sustavom za strateško planiranje i upravljanje razvojem – SPUR.

Riječ je o strateškom projektu Ministarstva uprave u kojem je APIS IT projektni partner, a ujedno prema Uredbi i primarni pružatelj dijeljenih usluga čiji je opseg definiran u njoj.

 

Projekt uspostave Centra dijeljenih usluga vrijedan je 362 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj mu je osigurati infrastrukturnu osnovicu za sve korisnike i horizontalne usluge koje će podržavati osnovne poslovne procese državne uprave. Do kraja projektnog razdoblja 2023. godine, CDU platforma će obuhvatiti 300 korisnika, no potencijalno na duži rok koji izlazi iz projektnih okvira govorimo o čak 2000 tijela i institucija.

U skladu sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (NN br. 123/17) Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uspostavlja informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem (SPUR).

 

Informacijski sustav ustrojava se radi učinkovitog planiranja provedbe i postizanja vizije razvoja, strateških i posebnih ciljeva definiranih u okviru akata strateškog planiranja, s ciljem evidentiranja i praćenja pripreme razvojnih projekata koji su u različitim fazama pripreme od strane javnih tijela.

Obveznici unosa podataka u registar projekata su sva javna tijela u Republici Hrvatskoj, a upis projekata u registar projekata obavljaju certificirane osobe imenovane za pristup registru projekata.

 

Informacijski sustav sukladno Zakonu definira kao obvezu upisa podataka u registar javno tijelo, a upis projekata u registar projekata je preduvjet za korištenje sredstava proračuna i sredstava EU namijenjenih Republici Hrvatskoj. JU Županijska razvojna agencija sukladno zakonskim odredbama u sustavu ima ulogu koordinatora, kontrolnog tijela upisa projekata jedinica lokalnih samouprava.

 

Osijek

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije

Stjepana Radića 4

31000 Osijek

Hrvatska

Tel: +385 31 221 840

Fax: +385 31 221 841

email: regija@obz.hr

web: www.zra.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

OIB:06502412322

Ured Bruxelles

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium
     
tel: ++32 2 230 6733
mob: ++32 477 164 772
email:  slavonija@slavonija.be
web: www.sbsoffice.eu
     
Radno vrijeme od ponedjeljka do petka    od 9:00 do 17:00 sati
Top