Novi mandat centra Europe Direct Osijek obilježen razgovorom s mladima „Mladi o budućnosti EU-a: Kakvu Europu želimo?“

 

29. rujna 2021., povodom obilježavanja novog mandata centra Europe Direct Osijek, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije organizirala je u Sakuntala parku u Osijeku razgovor i druženje s mladima „Mladi o budućnosti EU-a: Kakvu Europu želimo“ u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

 

U razgovoru su sudjelovali predstavnici Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, Savjeta mladih Grada Osijeka i Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham i ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Denis Ćosić.

 

Razgovor s mladima moderirala je Sanja Vuković izvršna direktorica PRONI centra za socijalno podučavanje.

 Nakon uvodnih pozdrava započeo je razgovor u kojem su se sudionici osvrnuli na pitanja sudjelovanja mladih u procesima odlučivanja o pitanjima koja ih se tiču, koliko su mladi aktivni i koje aktivnosti provode, jesu li možda sudjelovali ili su upoznati s nekim od EU projekata ili programa kao što su program Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

 

Kao dobar primjer povezivanja mladih s donositeljima odluka na lokalnoj razini istaknut je primjer „Doručka s gradonačelnikom“ prilikom kojega su članovi savjeta mladih mogli izravno podijeliti svoje ideje i prijedloge te razgovarati o poboljšanju kvalitete života mladih.

 

Mladi koji su sudjelovali u aktivnostima u okviru Strukturiranog dijaloga na lokalnoj razini pozdravljaju ovu inicijativu zahvaljujući kojoj se glas mladih može čuti i na Europskoj razini.

 

PRONI centar multiplikator je EURODESK-a za informiranje mladih, a provodi i brojne projekte koji uključuju mlade. Primjer jednog takvog projekta je ERASMUS+ projekt „7. sat“. Projekt ima za cilj osnaživanje vijeća učenika da u dijalogu s predstavnicima škole, sudjeluju u kreiranju sadržaja izvannastavnih aktivnosti, njihovoj organizaciji i provedbi.

Osim kroz savjete mladih, studentske zborove, mladi su aktivni i kroz neformalne inicijative kao što je Mladforma. U okviru ove inicijative mladi su kroz program Europskih snaga solidarnosti proveli projekt solidarnosti „Bez filtera“.

 

Još jedan primjer projekta u okviru Europskih snaga solidarnosti je i projekt „Drvo solidarnosti“ PRONI centra, a koji je imao za cilj podići razinu svijesti mladih o potrebi uključivanja u aktivnosti za očuvanje okoliša. Provodili su ga je mladi okupljeni kao neformalna inicijativa mladih Hangout.

Predstavnici institucija koji su sudjelovali u razgovoru i druženju s mladima istaknuli su da je važna informiranost mladih kako bi mogli koristiti mogućnosti koje im se pružaju te njihova veća uključenost kao i otvorenost donositelja odluka.

 

Program događanja završio je besplatnom večernjom projekcijom filma „Ich bin dein mensch“ njemačke redateljice Marie Schrader u kinu Urania.

Tijekom boravka u Osijeku, g. Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj sa suradnicima i ravnateljem Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Denisom Ćosićem obišao je Trg Vatroslava Lisinskog i Stare Pekare koji su obnovljeni kroz EU projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog“. Obišli su i „Muzej osobnih priča“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Lokacije su obišli biciklima EU projekta „E-mobilnost grada Osijeka“.

 

 

Ured Osijek

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije

Stjepana Radića 4

31000 Osijek

Hrvatska

Tel: +385 31 221 840

Fax: +385 31 221 841

email: regija@obz.hr

web: www.zra.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

Ured Bruxelles

sbsoffice logo white1

Rue Montoyer 18/b
1040 Bruxelles
Belgium
     
tel: ++32 2 230 6733
mob: ++32 477 164 772
email:  slavonija@slavonija.be
web: www.sbsoffice.eu
facebook
     
Radno vrijeme: Pon-Pet: 9:00 - 17:00
                             Sub-Ned Zatvoreno

Društvene mreže

Glavne aktivnosti Agencije su pružanje tehničke i savjetodavne potpore u programima međunarodne i regionalne suradnje

Izjava o pristupačnosti

Top